Fel a hegyekbe

A jelen, új trendeket hozó időben az emberek szívesebben fordulnak a természet felé általánosságban is. Az egymástól való távolságtartás, az önismeret felé hajlás mind azt generálja, hogy sokan inkább elhagyják a zsúfolt edzőtermeket. Könnyebben indulunk neki a hegyeknek, szomszédos parkerdőnek, vagy a kültéri edzőhelyeknek. Egyre többen járnak futni is a parkok körpályáin, vagy a zajló várostól távoli erdei ösvényeken. 

Budapesti hegyek
Fel a hegyek közé / ©Mozgásvilág

Futókörök, szabadtéri edzőparkok, játszóterek

Szerencsére ma már ezen igényünket felismerve megpróbálnak kiszolgálni bennünket a sorra épülő létesítményekkel, futóutak kijelölésével.

Roppant előnyös, hogy a városi zöldterületeken felnőtt „játszóterek” is helyet kapnak. Egész komoly önsúlyos edzések végezhetők ezeken a stabil, ügyesen megépített eszközökön. 

Vérhalom téri futókör játszótere
Vérhalom téri futókör játszótere / ©Mozgásvilág

A szomszédban addig a gyerkőcök is kiélhetik magukat, míg a körbe húzódó futóúton ruganyosan szökellő hölgyek előtt megpróbálja az ember a home office-ban önmaga ellen fordult testét emberfeletti teljesítményre bírni.

Egy jó helyért érdemes kissé távolabb menni akár. A Fekete fej természetvédelmi terület mellett levő Adyligeti parkban bőven van hely mindenki számára. Kisebbeknek gerenda játszóteret, a komolyan kitörni vágyók igényeihez igazodva tornapályát is találunk. A nyílt füves részen akár egy jógaórára, kung-fu edzésre, vagy csak boldogan napozva offline-ra kapcsolni is érdemes.

Nem muszáj azonban olyan messze menni. Például a Mechwart-ligetben ugyanúgy tudunk edzeni, igaz a park jellege jóval mesterségesebb. Itt is gondoltak a gyerekekre. Az elkerített játszótéren a kicsik biztonságosan kiélhetik magukat.

Az ösvény már a bejárati ajtónál kezdődik

A kerület nyugati, hegyvidéki része hemzseg az erdei utaktól. A Hárs-hegyi futókörön mintegy 3 kilométeren a város fölött, de a természet megnyugtató hangulatával átszőve igazán endorfintermelő szórakozássá válik a futás. Ha busszal érkezünk a gyermekvasúthoz, és innen vágunk neki, a nagyobb távok iránt érdeklődők összeköthetik az Erzsébet-kilátó – Normafa útvonallal. Így már mind a terep, mind a táv megelégedéssel tölthet el bennünket.

Normafa futóút
Normafa futóút / © Mozgásvilág

Másik irányban a Hármashatár-hegy felé kirándulva bőven kijut a látnivalókból. A környezetből kiugró különleges sziklaképződmények frissítő csemegék a meditatív hangulatot előidéző erdőkben. Ráadásul jó időben szívesen startolnak innen a siklóernyősök. Ebből is következik, hogy a környék pazar kilátóhelyekkel bír, melyeket érdemes a célpontok közé sorolni. Kirándulni, futni, kerékpározni régóta járnak ide főként hétvégente, emiatt érdemes ilyenkor a legnépszerűbb helyeket elkerülni. Az erdőben bringázva könnyen lehet kellemetlen helyzetbe kerülni a hétvégi sétálókkal zsúfolt utakon.

A fent említett sportolási és kikapcsolódási lehetőségek teszik a budai városrészt egy nagy zöld területekkel és parkokkal teli, jókora részben erdős, sziklás menekülési úttá a zajos, stresszes hétköznapokból.