A Kincsem-palota és a Zsiguli találkozása – egy különleges épületbejárás

A Kincsem-palota és a Zsiguli találkozása – egy különleges épületbejárás

Nagyon erős kombináció Weiler Péter Kár lett volna disszidálni kiállítása az egykor fényűző, ám mostanra igencsak leromlott állapotú Kincsem-palotában. Csak kapkodjuk a fejünket, hogy most a valaha volt pompa nyomait nézzük, vagy az aktuális tárlatot. Ha a Belvárosban jársz, és van egy szabad fél órád, örökre bánni fogod, ha kihagyod az Astoria mögötti utcácskában álló palota meglátogatását. 

Bartha Dorka írása.

Mindig is érdekelt, mi van a kapukon túl, milyen titkokat rejt egy pesti bérház, imádok elhagyatott épületekben bóklászni – ezért is ad igazán különleges és feledhetetlen élményt a Reáltanoda utcai palota és kiállítás bejárása. Az évek óta elhagyatottan omladozó épületben legfeljebb filmforgatásokat tartottak, miközben az állapota szép lassan siralmassá vált. Beázott tető, kivésett ajtókeretek, felszedett parketta, hiányos ólomüveg ablakok, viruló ecetfák, minden van itt, ami csak kell egy urbex-élményhez.  

De miért is Kincsem-palota ez?

A névadó nem más, mint a a 19. század egyik legnagyobb sztárja, a legendás versenyló, aki 1876 és 1879 között 54 versenyen indult, és mindet hiba nélkül meg is nyerte. A neoreneszánsz palota építtetője a kanca tulajdonosa, Blaskovich Ernő volt, az épület 1878-ra már állt is. 

Az akkor még a belváros szélének számító utcában helyet kapott az istálló is (sőt akkoriban nem is volt még furcsa dolog állatokat tartani a városban, hisz a közlekedés egy része is klasszikus lóerővel zajlott). 

Most látogatható nem csak az egykori földszinti istálló, de a lépcsőház és az emeleti termek is, ahol az üvegtetős – talán egykori ebédlő – a leglátványosabb helyiség. Illetve innen titkos tapéta ajtóval nyílik még egy szoba, ahol a város legeredetibb WC-jét találjuk. 

Hogy kerül ide a Zsiguli?

Weiler Péter Kár lett volna disszidálni retrospektív kiállítása az elmúlt három évtizednyi munkáit mutatja be, a különböző médiumokkal és tehnikákkal megalkotott művek központi kérdése a menni vagy maradni. Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne egy ‘89 előtt disszidált rokon, vagy az EU-csatlakozás óta külföldre költözött ismerős, és talán ez a kérdés soha aktuálisabb nem volt…

Erős nosztalgiafaktorral megidézi nem csak a szocializmus évtizedeit az Áforral, Merkurral, valuta-váltásokkal, de felvillan a 90-es évek is a videókazettáival és Pesti Esttel. Olyan generációs, meghatározó, közös emlékeket villant fel, amelyek kitörölhetetlenül beleivódtak egy-egy generáció tudatába.

Maga a kiállítás is nagyon látványos, de ezen a helyszínen feledhetetlen lesz. Az épületet is könnyű megtalálni, a Reáltanoda utca aranyszínben pompázó házát kell csak keresni.

Aki pedig a palota további sorsa miatt aggódna, amint bezár a kiállítás, elindul a felújítása. Az Építészfórum 2021-es cikke szerint tavaly augusztusban az  Optinvest Zrt. megvásárolta, és a Pyxis Nautica Építésziroda tervei szerint 2024-re irodaként újul meg.

Kincsem palota – Bp. V. Reáltanoda utca 12.

Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című kiállítása a Kincsem Palota termeiben június 5-ig tart nyitva. Hétköznapokon 12 órától 18 óráig. Hétvégéken 11 órától 18 óráig.