Budapest emelkedői – futóknak 

Ha már egy ideje lelkesen gyűjtöd a kilométereket a főváros sík futókörein, itt az idő, hogy elmerészkedj meredekebb útvonalakra is, Budapest emelkedőihez!

Az emelkedőn futás ugyanis nemcsak izgalmasabbá, változatosabbá teszi az edzéseid, fejlesztheted vele az izomerőd, az erőellenállóképességed, sőt, a törzsizmaid is fokozott munkára kényszeríted.
A következőkben adunk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan érdemes nekiállnod az emelkedőn futásnak. Ezen kívül ajánlunk néhány meredek helyszínt Budapest határain belül, ahol a gyakorlatban is megtapasztalhatod a hegyfutás hatásait. 

Így kezdj hozzá… 

A fő szabály itt is – mint a futásban, sportolásban általában – a fokozatosság elve. Ha eddig a Margitszigeten vagy a rakpartokon, a Feneketlen-tó partján vagy sík játszótéren kialakított futópályán róttad a köröket, azaz soha nem futottál még emelkedőn, akkor 2-4 %-os emelkedőnél elsőre ne válassz meredekebbet, és ne fuss 100-200 méternél többet! Ha fokozatosan szoktatod hozzá a szervezeted az új kihívásokhoz, egyre nagyobb távokat, egyre nagyobb emelkedőket fogsz tudni futni anélkül, hogy túlerőltetnéd magad. 

Budapest emelkedői – futóknak 

Mire figyelj? 

Az emelkedőn futás sokat adhat hozzá az egyébként monotonnak tűnő futásaidhoz, de extra munkát kíván az izmoktól, ízületektől, keringési rendszertől. Ebből a szempontból is más, mint a síkon futás. Hogy az első emelkedőn futásoknak ne sérülés, és adott esetben ne oxigénhiányos állapot legyen a vége, ne a legnagyobb emelkedőkön próbáld ki magad elsőre! 

Hol fuss?

Budapesti helyszíneket ajánlunk, ahol belekóstolhatsz az emelkedőn futás, hegyfutás, lépcsőfutás élményébe. Szerencsére szinte minden fővárosi kerületben találsz majd erre alkalmas terepet. A budai oldalon nem lesz nehéz dolgod, de Pesten sem maradsz szintemelkedés nélkül. Ajánlónkban is szem előtt tartjuk a fokozatosság elvét, és a pesti oldal kisebb szintemelkedéssel bíró futópályái felől haladunk a hegyvidéki kerületek technikásabb, nehezebb emelkedői felé. 

Pest 

Naplás-erdei terepfutókör – Közepes nehézségű futóútvonalnak tekinthető a Naplás-erdőben lévő, mindössze 1 km-es, ám annál változatosabb terep. Itt a város zajától távol, nyugis erdei környezetben gyűjtheted a kilométereket. A végletekig kombinálható terep tökéletes „tanulópálya” azoknak, akik még csak ismerkednek a hegyfutással. 

Budapest emelkedői – futóknak 

Óhegy-park – Az észak-keleti irányból kis forgalmú utcákkal övezett, és emiatt viszonylag csendes park. 1400 m-es futóköre bővelkedik hosszú és egyenes, de kanyargósabb szakaszokban is. Ez már önmagában színessé teheti a futásaid. A 13 m-es szintemelkedés egészséges és biztonságos kezdés lehet a síkon futóknak! Néhány kör megtétele után levezetésképpen a park egyéb szolgáltatásait – pingpong, szabadtéri fitneszpark – is érdemes kipróbálni.  

Budapest emelkedői – futóknak 

Városligeti futókör, Királydomb – A Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor, Hermina út és Zichy Mihály út között haladó, 2 kilométer hosszú rekortán pálya teljes hosszában kivilágítva várja a futókat. A kör mentén számos, kisebb-nagyobb kültéri edzőpark található, rengeteg egyéb sportolási lehetőséggel, sportpályákkal, mászófallal, ping-pong asztalokkal. Bővelkedik a hosszú egyenes szakaszokban. Éles kanyar nem található benne, 8 m-es szintemelkedése nem igazán érezhető, de egy kis kitérővel a Királydombra már felpezsdíthetjük a síkon körözéseket.

Buda 

Kiscelli út és társai – A III. kerület egyik legnépszerűbb emelkedős, aszfaltos helyszíne, nem kifejezetten kezdőknek! A Bécsi úttól – stílusosan egy futóbolttól indulva – akár a Kiscelli Parkerdőbe is kanyarodhatsz, de ha még tovább is bírod szuflával, akkor tovább is mehetsz a Kolostor út – Remetehegyi út – Nyereg út felé. Az igazán elszántak akár a Mátyáshegyi út szintemelkedésével is megismerkedhetnek, hogy aztán a Pál-völgyi barlang büféjében pihenjék ki a fáradalmakat. 

Normafa – Erzsébet-kilátóhoz vezető út – Az emelkedőn futás garantált a Normafa futópályáján is. Ebben a helyszínben azt szeretjük igazán, hogy nemcsak haladó emelkedőfutóknak, de a sík pályáról éppen csak lekacsintgató kezdőknek is kínál kihívást. Kiindulópont a Normafa síház, ahonnan rekortán talajon, erdei ösvényen vagy aszfalton is tovább lehet haladni. Kezdőknek a Libegőig, haladóknak a Libegőn túl, egészen az Erzsébet-kilátóig tarthat az edzés. 

Budapest emelkedői – futóknak 

Gellért-hegy – Verejték utca – Egy igazi gyöngyszem a Gellért-hegyen, a Gellért-fürdői oldalon (Kelenhegyi út) induló kaptató. Ez nem más, mint a térképen igencsak sokat mondó elnevezésű, autóval egyáltalán nem megközelíthető Verejték utca, ami a Csúszdapark, majd jóval feljebb a Gellérthegyi Jubileumi Park mellett elhaladva a Citadella sétányig kanyarog. 

Diana lépcső – Ha az emelkedőn futást még tovább fokoznád, akkor a lépcsőzést is érdemes kipróbálnod! Erre számos fővárosi helyszín alkalmas, kezdve a 10 emeletes panelházaktól akár a munkahelyed irodaházának lépcsőházáig, de mi inkább szabadtéri futásra buzdítunk, és a Diana utca felé kalauzolunk. Kiindulópont a 12. kerületi Szendrő utca, cél pedig lehet akár a Lóránt út vagy – ha a lépcsőzést még aszfaltos emelkedővel is fűszereznéd – akkor tovább futhatsz a Diana úti fitneszparkig is, ahol futás után megnyújtóztathatod a fáradt izmaid.