Fedezd fel Budapest barlangjait!

Budapesten a gyönyörű épületek, a kirándulóhelyek és a színes-szagos programok mellett számos különleges barlang is található. Legyen szó egy kis sétáról, hosszabb túráról, vagy akár búvárkodásról, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő barlangot

Pálvölgyi és Mátyáshegyi barlangrendszer

A Pál-völgyi-barlang Magyarország leghosszabb barlangja, melyben 500 méteren keresztül csodálhatóak meg a cseppkövek, a hasadékszerű folyosók és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang egy igaz mesevilág, ahol a látogatók kalcitkristályokkal és ősi kagylólenyomatokkal is találkozhatnak. Ez a kis élményekkel teli séta gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt különleges kikapcsolódást nyújt.

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© Mozgásvilág

A Pálvölgyi-Mátyáshegyi barlangrendszerben lehetőség van aktívabb kikapcsolódásra is. A Mátyáshegyi barlangban kipróbálható az úgynevezett „kúszós-mászós”, overállos barlangtúra, amely során a résztvevők a barlangot eredeti állapotában tekinthetik meg.

Szemlő-hegyi-barlang

Ez a tágas folyosókból és különleges természeti képződményekből (pl. borskőkiválások, gipszkristályok) álló barlang rengeteg kalanddal várja az odalátogató turistákat. Érdemes gyermekkel – akár óvodai, iskolai csoportokkal is – megcsodálni, ugyanis a 300 méteres túraútvonal bejárása mellett rengeteg interaktív program várja a vendégeket. Az épületben interaktív kiállításon ismerhető meg a barlang története, és megtekinthető egy 3D film is. A barlang fölötti természetvédelmi területen pedig egy geológiai tanösvény is végigjárható.

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© Dunaipoly.hu

János-hegyi-átjáróbarlang

A Budai-hegyégben található 18 méter hosszú barlangot érdemes egy túrázással vagy libegőzéssel egybekötni. Habár szabadon látogatható, mégis védett természeti érték. Ez az egyik legrégebben keletkezett hévízes barlang Budapesten.  A bejáratnál jellegzetes gömbüstök láthatóak, melyek a korábban feláramló termálvíz hatására keletkeztek. Az átjáróbarlang részben mesterségesen bővített üreg, a csákánynyomok még láthatóak a mennyezetben. 

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© Dunaipoly.hu

Tábor-hegyi barlang

A barlangtól gyönyörű kilátás nyílik Óbudára és a Pesti-síkságra, már önmagában emiatt megéri odalátogatni. A túraútról a zöld Ω jelzésen lehet leereszkedni egy körülbelül 60 méteres szintkülönbséggel, ezért a visszafelé vezető út izzasztó lehet. A Tábor-hegyi barlang dolmit kőzetből áll, ami javarészt tengeri mészkő átalakulásával alakult ki. Jelenleg a Budai-hegység második legnagyobb dolmitbarlangjaként tartják számon.

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© Dunaipoly.hu

Molnár-János barlang

A Molnár-János barlangot a mélyből feltörő karsztos hévíz hozta létre. A 19. századig liszt-, majd lőpormalmokat is hajtott, jelenleg pedig a Lukács-fürdő gyógyvízellátáshoz járul hozzá. A 2015-ben nyílt búvárbázis lehetőséget nyújt a merülésre. Elsősorban barlangi búvárokat várnak a világ minden részéről, de végzettséggel nem rendelkezők számára is kínálnak merülési lehetőséget. Az elvárt alap merülési gyakorlat – mely nagyjából 100 merülést jelent –, az általuk indított tanfolyamon is megszerezhető. 

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© MjCave.hu

+1 Solymári Ördög-lyuk

Érdemes Budapest agglomerációjában is barangolni többek között olyan barlangok felfedezése érdekében, mint a Solymári Ördög-lyuk. Ez a fokozottan védett barlang tökéletesen alkalmas arra, hogy kezdők is kipróbálhassák a kúszós-mászós barlangászatot. A kiépítetlen barlangrendszerben szakképzett barlangász túravezetőkkel van lehetőség felfedezni a szűk és tágasabb folyósokat, illetve a különféle termeket. 

<strong>Fedezd fel Budapest barlangjait!</strong>
© Dunaipoly.hu