Új, kényelmesen sétálható utcából lehet majd szelfizni a Bazilikával

A Szent István Bazilika Budapest egyik legmagasabb épülete, szó szerint is kiemelkedő pontja a főváros panorámájának. Észrevették ezt a turisták is, kedvelt szelfi és fotópontja bárkinek, aki arra jár. A kérdés, hogy melyik utcából néz ki a legjobban.

Szöveg és fotók: Csapó Ádám

Könnyű megtalálni a jó szöget és nézőpontot, mert az épületnek gyakorlatilag csak „jó profilja van”. Jól áll neki a belvárosi épületek közül előbukkanás. Kicsit olyan, mint a rettentően népszerű Manhattan Bridge New Yorkban, ami szintén épületek között mutat a legjobban, talán a kompozíció kontrasztja miatt.

Új, kényelmesen sétálható utcából lehet majd szelfizni a Bazilikával

Ezzel a távoli híddal ellentétben a mi Bazilinkánk több oldalról is megközelíthető. Talán a legismertebb fotópont a Zrínyi utcán át érhető el a Széchenyi tér felől sétálva. Itt a Szent István Bazilikát szemből lehet megközelíteni, a főbejáratot így a Szent István téren átbámulva csodálhatjuk meg.

Új, kényelmesen sétálható utcából lehet majd szelfizni a Bazilikával

Ha oldalról akarjuk elkapni a 96 méterével a környezetéből könnyen kiemelkedő épületet, akkor a Hercegprímás utca felől érdemes besétálni. Itt is gyakorlatilag azonnal az óriási homlokzat alatt találjuk magunkat. 

Új, kényelmesen sétálható utcából lehet majd szelfizni a Bazilikával

Nemsokára új lehetőség nyílik arra, hogy egy újabb szögből is befotózzuk a Bazilikát, és nem csökkent az épület értékéből, hogy ezúttal nem szemből, hanem hátulról látjuk, hiszen ebből a szögből is gyönyörű. Továbbá ezt egy teraszon ücsörögve örökíthetjük meg, aminek előfeltétele, hogy az eddiginél sokkal kényelmesebben sétálható utcává alakítsák a Lázár utca Bajcsy-Zsilinszky út és Dalszínház utca közötti szakaszát. A jó hír, hogy ez éppen e ebben a pillanatban történik. Növények bólogatnak majd a kihelyezett planténerekből, a járda és az úttest egy szintbe kerül és új burkolatot is kap. Mindez jövő tavaszig várható, amit az utca vendéglátóipari és egyéb szolgáltató vállalkozásai is nagyon várnak már.

Pontosítás: Az utca nem teljesen alakul sétálóutcává, az autósforgalom megmarad, de a szintbe hozott járdával és úttesttel a korábbinál kényelmesebben lehet közlekedni majd. (2022.11.11)