Kádár Tamás: „Vannak olyan alapvető értékek, amelyek mellett a Sziget mindig ki fog állni, ha esik, ha fúj!”

A 29. Sziget Fesztivál zöldebb, látványosabb és kényelmesebb lesz idén, mint valaha. Olyan szupersztárok érkeznek Budapestre, mint Billie Eilish, David Guetta vagy az Imagine Dragons. A Budapest TE meg ÉN podcastban Kádár Tamással, a fesztivál főszervezőjével az augusztus 10-15. között zajló esemény újdonságairól beszélgettünk, de igyekeztünk megcáfolni néhány ismétlődően előkerülő sztereotípiát is: valóban több a külföldi látogató, mint a magyar? Tényleg elenyésző mostanában a hazai fellépők száma a fesztiválon? Csak drágán lehet ételhez-italhoz jutni a fesztivál területén? Igaz, hogy egyre rémesebbek a „riderek”, vagyis a zenekarok hátsószínpadi feltételei?

Kádár Tamás: „Vannak olyan alapvető értékek, amelyek mellett a Sziget mindig ki fog állni, ha esik, ha fúj!”
Idén már a 29. Sziget Fesztivált rendezik meg

A Sziget Nagyszínpadán idén három magyar fellépő kap lehetőséget: a Carson Coma, Dzsúdló és a Halott Pénz. Évek óta éri kritika a szervezőket azzal kapcsolatban, hogy kevés hazai előadó kap lehetőséget a szereplésre.

„Lesz egy külön magyar line-up, csak a magyar előadók neveivel, legnagyobbak felül, legkisebbek alul, hogy akik kritizálnak, lássák, foglalkozunk eleget a magyar zenével. Mindenki, aki szeretne új, feltörekvő, izgalmas magyar zenészeket hallgatni, jöhet a Szigetre, itt több száz lesz belőlük.”

Kádár Tamás: „Vannak olyan alapvető értékek, amelyek mellett a Sziget mindig ki fog állni, ha esik, ha fúj!”
Kádár Tamás (Forrás: Sziget Fesztivál)

Az évek óta használt „Szabadság Szigete” szlogen mennyire tud érvényes maradni a jelenlegi magyar és nemzetközi feszültségek közepette?

„Azt látjuk, hogy ami körülöttünk történik, nem csak Magyarországon, hanem a régióban, Európában, sokszor nem egyezik azzal a gondolkodásmóddal vagy felfogással, ami szerint az alapítók a Szigetet létrehozták. Vannak olyan alapvető értékek, amelyek mellett a Sziget mindig ki fog állni, ha esik, ha fúj. Ez így van 30 éve, és ezen nem is szeretnénk változtatni. Vannak olyan időszakok, amikor ez szigetként jelenik meg a minket körülvevő közbeszédben és valamikor meg teljesen szinkronban van a Lajtán túli világgal. Van egy csomó téma, amiben azok az értékek, amiket mi képviselünk, most más irányba mutatnak, de vissza lehet emlékezni, hogy húsz évvel ezelőtt a Magic Mirror, amely az LMBTQ helyszíne a Szigetnek, milyen harcok árán jöhetett létre: volt idő, amikor be is akarták záratni miatta a fesztivált, és ma már senki egy szót sem szól, hogy ott van. Én ezt fejlődésnek élem meg, ha nem is olyan gyors, mint szeretnénk, de az elfogadás kultúrája, ha akarja a minket körülvevő világ, ha nem, történik.”

Podcast – hallgasd meg!

További kérdések, melyekre választ találsz a podcastben:

  • Hogy viszonyul egymáshoz a fesztiválra látogató magyar és külföldi vendégek száma?
  • Milyen új kényelmi szolgáltatásokat vezettek be a szervezők a Szigeten?
  • Hogy kezelik idén a szervezők a Sziget területén eluralkodó port?
  • Mely fesztiválok számítanak riválisnak?
  • Milyenek mostanában a riderek?
  • Melyik fellépőnek voltak eddig a legextrémebb kérései a back stage bekészítéseket illetően?

A beszélgetést Veress Dóra és Gellért Gábor készítette.