Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

Fellélegezhetnek azok, akik ősszel és télen sem mondanának le a sportolás örömeiről a fővárosban. Bár több népszerű helyszín is ideiglenesen bezárja kapuit, bőven akadnak ingyenesen látogatható sportpályák, szabadtéri konditermek és bringaparkok is, ahol hódolhatunk a sportolás szenvedélyének. Ezekből válogattunk… 

Szabadtéri kondiparkok

Hogy mi a jó egy szabadtéri kondiparkban? A kiépített, felnőttek számára is sportos kikapcsolódást nyújtó eszközparkok azon túl, hogy tökéletesen átmozgatják az embert, egyben szuper közösségi térként is funkcionálnak. Ráadásul – szemben a zárt térben kialakított termekkel – a szabad ég alatt, jó esetben friss levegőn biztosítják a sportolást. Gombamód nőttek ki az ilyen helyszínek a városban, csak győzze az ember kiválasztani a kedvenceit. Nekünk sem könnyű egyet ajánlani közülük, de azért megtesszük.

Aki nem mozdulna ki a nyüzsgő belvárosból, annak a Margitsziget déli csücskében kialakított street workout parkot javasoljuk meglátogatni.

Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

Top 5 park, ahol a szülők is mozoghatnak

Futókörök

Futni természetesen szinte bárhol lehet Budapesten. Ám aki kifejezetten futócipősöknek készült pályán gyűjtené a kilométereket, annak a rekortán borítással kényelmessé tett helyszíneket ajánljuk. Ezek közül az egyik ikonikus útvonal a Margitszigeten fut körbe, de a város sok-sok más pontján alakítottak ki biztonságos futóköröket játszóterek körül, házak között vagy a főváros zöldövezeteiben. Az egyik nagy kedvencünk ezek közül a Normafa futóútvonala, mely egyszerre adja meg az ide látogatóknak a városi aszfaltfutás és a terepfutás élményét, ráadásul páratlan panorámával jutalmazza a János-hegyre felfutókat.

Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

További futóútvonalak

Budapest emelkedői futóknak…

Túraútvonalak, tanösvények

Talán a legkézenfekvőbb aktív kikapcsolódási lehetőség a kirándulás, amihez nem kell más a hétköznapi felszerelésen át, mint egy kényelmes lábbeli és egy Budapest-térkép! Se szeri, se száma a várost körülvevő zöldben kialakított túraútvonalaknak, (szívbarát) tanösvényeknek, mesetanösvényeknek, melyek átszelik többek közt a János-hegyet, a Hármashatár-hegyet, Kis-Sváb-hegyet, a Duna-partot.Ajánlónkba ezúttal egy rövidebb, ám annál látványosabb családi útvonalat tettünk, mely a Kis- és Nagy-Hárshegy megmászására buzdít.A túra kiindulópontja a hűvösvölgyi villamos végállomása, érinti a Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátót, majd annak Nagy-Hárs-hegyi tesóját, ahonnan egyszerre csodálhatjátok meg a Pilis és a Budai-hegység vonulatait, jellegzetes csúcsait. Részletes túraleírás itt…

Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

További fővárosi túraútvonalak…

Mászófalak

Nem feltétlenül kell a város sziklásabb terepeire merészkedni, ha valaki sportolás gyanánt mászni szeretne. Ingyenesen látogatható, puszta kézzel és lábbal, biztosítás nélkül is mászható fal található több helyszínen is. Az egyik legismertebb és legvagányabb mind közül a 11. kerületi ZigZag mászófal a Goldmann György téren, mely kezdőknek és haladóbb mászóknak is kínál kihívásokat. Szintén nagy kedvencek a mászók körében a Városliget 0-24 óráig látogatható falai.

Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

Bringaparkok

Bringaparkokból sincs hiány szerencsére. Aki védett helyen szeretne kétkerekűzni, annak a normál kerékpáros parkokat ajánljuk, aki ennél nagyobb kihívásra vágyna, az pedig az ún. pumpapályákon ugrathat, figurázhat.

Ingyenes sportolási lehetőségek Budapesten

Egy egészen új helyszínt szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani, ami nem más, mint a Hermina Bringapark, mely a gördeszkásoktól egészen a gördeszkásokon, rollereseken át a futóbiciklisekig mindenkit vár.

Aktív kikapcsolódás a Duna partján

A város folyója is tartogat aktív kikapcsolódási lehetőséget azok számára, akik a természetközeli, nyugis programokat kedvelik. Ilyen helyszín a Hajógyári-sziget, a már említett Margitsziget, a Róma-part, de a 22. kerületbe is érdemes ellátogatni. A Dunafok Szabadidőpark egy igazi jolly joker: játszótér, kondipark, focipálya is van itt, ráadásul a parknak több pontjáról is szép kilátás nyúlik a Dunára, és a vízpartra is könnyedén le lehet sétálni.